Medical Taping Concept

  • Voorkomen van blessures
  • Verminderen
  • Spierspanning
  • Sneller herstel na blessures
  • Geen / minder pijn tijdens en na sporten
 

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloedcirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus klachten geven.

De gebruikte CureTape (fysiotape) komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de huid.

Na bijvoorbeeld een enkelverzwikking ontstaat er een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging ontstaat pijn. De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de pijn snel afneemt. Dit zorgt er automatisch voor dat bewegen makkelijker gaat.

Gewone sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie beperkt wordt. Dit heeft een vertragende werking op het herstel.

De tijdsduur van immobilisering door gewone tape moet daarom zo kort mogelijk gehouden worden. Nog beter is het, als immobilisering door gewone tape voorkomen kan worden.
In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van CureTape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft.
Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

De anti-allergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

CureTape wordt gebruikt bij:

  • behandeling van (sport)blessures;
  • verminderen van ontstekingsverschijnselen
  • verminderen van vochtophopingen

De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de huid.